Vliegwieltraining

Een ware revolutie op trainingsgebied! Bij vliegwieltraining werkt u namelijk met een betere weerstand dan met steekgewichten of vrije gewichten. Deze methode is oorspronkelijk ontwikkeld door ruimtevaartorganisaties NASA en ESA om astronauten in gewichtloze toestand te laten trainen.

Hoe werkt vliegwieltraining?

Bij vliegwieltraining zijn de gewichten uit de traditionele krachttrainingsapparatuur vervangen door een op een as gemonteerd draaiend vliegwiel. Om deze as is een koord gewikkeld, waarvan aan het uiteinde door sporter wordt getrokken. Het vliegwiel werkt als een soort ‘jojo’; hoe harder eraan getrokken wordt, hoe meer weerstand men ondervindt en hoe harder het vliegwiel vervolgens weer terugdraait.

Reactieve kracht

Door het terugdraaiende vliegwiel wordt de sport(st)er gedwongen tot een retourbeweging die hij/zij moet afremmen naar snelheid ‘nul’. Er wordt dan een excentrische weerstand gecreëerd die niet te behalen is met traditionele krachttraining. U oefent dus in één richting (concentrisch) kracht uit, wisselt daarna snel van richting en vangt vervolgens in tegengestelde richting (excentrisch) meer kracht op.

Voor wie is vliegwieltraining interessant?

Wilt u op sportief gebied daadwerkelijk vooruitgang boeken? Wilt u sneller dan gebruikelijk herstellen tijdens uw revalidatie van bijvoorbeeld uw knie-, enkel-, heup-, schouder- of armblessure? Of bent u 50-plusser? Dan nemen in het algemeen de snelheid en de kracht van het lichaam af. Normaal gesproken verliezen we ook steeds meer spierweefsel. Het is echter nooit te laat om extra spiermassa te ‘kweken’ en beter belastbaar te worden. Ook hierbij biedt het vliegwiel uitkomst.

Fysiotherapeuten

Vragen of direct een afspraak?

Behandelen of trainen? Een verwijzing is niet nodig. Bel (0182) 533 833 of maak online een afspraak.