Achillespees

Achillespeesproblemen

De achillespees raakt bij sporters vaak overbelast, vooral bij hardlopen en spelsporten. Als er sprake is van irritatie van de achillespees, dan is deze vaak pijnlijk en soms verdikt. Pijn en stijfheid in de pees zijn kenmerkend. In eerste instantie zijn de klachten alleen aanwezig na het sporten. Bij het negeren van deze klachten kan dit uitgroeien tot stijfheid en pijn tijdens het opstaan in de ochtend waarbij deze pijn minutenlang kan aanhouden. De pezen zijn slecht doorbloed en revalidatie neemt tenminste drie maanden in beslag.

Achillespeesruptuur

Een achillespeesklacht die naar verhouding vaak voorkomt is afscheuring. Vooral mannelijke sporters in de leeftijd van 35 tot 50 jaar zijn hierbij oververtegenwoordigd. Operatief ingrijpen is vaak noodzakelijk. Daarna gaat de patiënt(e) vier tot zes weken in het gips. De duur van de revalidatie bedraagt gemiddeld tussen de zes en negen maanden.

Peesplaatontstekingen

Een ander probleem in deze regio zijn peesplaatontstekingen. De klacht wordt dikwijls ‘hielspoor’ genoemd; een verkalking die onder het hielbeen en in de peesplaat drukt. Op röntgenfoto’s is dit proces goed te zien. De irritatie van de peesplaat veroorzaakt pijn en stijfheid bij het opstaan in de ochtend. Deze klachten verdwijnen na een aantal minuten. Ook tijdens en na het sporten kan de pijn verergeren. Problemen met de peesplaat onder de voet kennen vaak geen duidelijke oorzaak. De revalidatie van een peesplaatontsteking neemt gemiddeld twee tot zes weken in beslag.

Vragen of direct een afspraak?

Behandelen of trainen? Een verwijzing is niet nodig. Bel (0182) 533 833 of maak online een afspraak.