Heup

Heupklachten

Het heupgewricht wordt gevormd door de heupkom en de heupkop. De heupkom is een onderdeel van het bekken, de heupkop maakt deel uit van het dijbeen. De heupkop is via de hals verbonden met de schacht van het dijbeen. Het heupgewricht vormt de schakel tussen het bekken en het bovenbeen. Het gaat hier om een zogenaamd kogelgewricht, waardoor het bovenbeen ten opzichte van het bekken in nagenoeg alle richtingen kan bewegen. De heupkom en -kop zijn beide met een laagje kraakbeen bedekt. Rondom het gewricht zit een stevig kapsel met een kraakbeenring. Rondom het heupgewricht zitten veel spieren: grote spieren voor kracht (bilspier) en kleinere voor stabiliteit van heup en het gehele been. De functie van de heup is het dragen en voortbewegen van het lichaam. Ook kan er bij klachten van de heupregio een relatie zijn met blessures van rug en knie.

Liesblessure

Liesblessures treden op als gevolg van chronische belasting bij sporten als voetbal, hockey, schaatsen en atletiek. De blessure kan worden veroorzaakt door irritatie van de aanhechting van de pees en/of spiervezels van een van de spieren die het been naar binnen bewegen.

Slijmbeursontsteking van de heup

In het lichaam bevinden zich op verscheidene plaatsen slijmbeurzen. Die zorgen ervoor dat botten, spieren en pezen soepel langs elkaar kunnen bewegen. Ook beschermen de slijmbeurzen ‘uitstekende’ botstukken als bij de heup. Door bepaalde oorzaken kunnen deze gaan ontsteken.

Snapping hip

De Engelse term ‘snapping hip’ betekent letterlijk ‘knappende heup’. Bij deze aandoening voelt men iets verspringen aan de buitenkant van de dij of heup. Dit kan gepaard gaan met een ‘knappend’ gevoel of geluid. In het algemeen is deze blessure pijnloos en niet ernstig, maar het geeft wel een onprettig gevoel. De snapping hip kent twee verschijningsvormen. Bij de eerste variatie verspringt de peesplaat over de heup. Dit is niet pijnlijk. Bij de tweede vorm verspringt de peesplaat over het heupkapsel aan de voorzijde. Als dit pijnlijk is, kan worden gedacht aan een peesontsteking of slijmbeursontsteking. Een snapping hip ontstaat doordat tijdens het lopen of bewegen de peesplaat over het botuitsteeksel aan de zijkant van de heup ‘schuurt’. Ook kan een snapping hip het gevolg zijn van een ontsteking.

Vragen of direct een afspraak?

Behandelen of trainen? Een verwijzing is niet nodig. Bel (0182) 533 833 of maak online een afspraak.