Neurologische aandoeningen kunnen verschillende oorzaken hebben:
- CVA;
- Verkalking van de aderen;
- Parkinson.
CVA
De afkorting CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident, oftewel: een ongeluk in de bloedvaten van uw hersenen. CVA is beter bekend onder de noemer ‘beroerte‘. Een CVA kan op verschillende manieren ontstaan. Is de bloedtoevoer naar bepaalde hersencellen maar tijdelijk belemmerd, dan spreken we van een TIA. Is er een bloedvat blijvend afgesloten, dan noemen we het een herseninfarct. Is er een bloedvat in de hersenen kapot gegaan, dan heet het een hersenbloeding. Elk jaar krijgen 30.000 Nederlanders een CVA. In ongeveer 80% van de gevallen gaat het om een TIA.
Claudicatio Intermittens – etalagebenen
Heeft u pijn aan uw benen als u een stukje wandelt en moet u even rust nemen? Dan heeft u last van Claudicatio Intermittens, oftewel: etalagebenen. De pijn in uw benen wordt veroorzaakt door aderverkalking. Daardoor stroomt het bloed in uw benen slecht door. Roken is de grootste risicofactor. Ook onder andere een hoge bloeddruk, overgewicht en suikerziekte verhogen het risico op etalagebenen.
Parkinson
Het is een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in de hersenen (in de substantia nigra) beschadigt en afsterft. Daardoor kunnen de cellen geen dopamine meer aanmaken. En deze chemische stof hebben we juist nodig om soepel te kunnen bewegen en onze lichaamsbewegingen onder controle te houden. Gevolg: nare ziekteverschijnselen zoals:
- trillen;
- moeilijk praten;
- stijve armen;
- stijve benen.