Schouder

Schouderklachten

Last van uw schouder? Een veel voorkomende klacht is een ontsteking van de slijmbeurs, een probleem aan het gewricht of instabiliteit van de schouder. Hieronder beschrijven wij een aantal problemen.

Inklemming in de schouder

De pezen of de slijmbeurs kunnen ingeklemd raken en daardoor schouderpijn veroorzaken. Vaak gebeurt dit bij bovenhandse bewegingen door bijvoorbeeld iets uit een kastje te pakken of het wegwerpen van een bal. Een inklemming van een pees of de slijmbeurs kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden van oorzaken zijn:

  • een veranderde beweging van het schouderblad;
  • een verdikking van de pezen;
  • stijfheid van de ribben of nekwervels;
  • een instabiel schoudergewricht.

Fysiotherapie richt zich op het volledige herstel van de schouder.

Gewricht schouderblad/sleutelbeen

Na een val op de schouder kunnen er banden stuk gaan rondom het gewricht tussen het schouderblad en sleutelbeen. Dit leidt tot een andere stand van het gewricht. Boven op de schouder steekt het sleutelbeen iets uit, ook wel het ‘pianotoetsfenomeen’ genoemd. Dit geeft pijn en stijfheid bij het bewegen van de schouder. Door middel van fysiotherapie kan de pijn worden gedempt en de stijfheid worden verminderd. De veranderde stand is blijvend, maar zeker niet per definitie schadelijk. Het resultaat van fysiotherapie bij de behandeling van deze blessure is doorgaans positief. Als er klachten blijven bestaan dan is een operatie mogelijk voor het herstel van de ‘pianotoets’.

Peesontsteking en peesruptuur

Aan de kop van de bovenarm hechten pezen aan die verantwoordelijk zijn voor de stabiliteit van het gewricht. Bij een ontsteking kunnen deze pezen (deels) scheuren. Soms gebeurt dit spontaan, soms door overbelasting of als gevolg van een ongeluk. Door gericht te oefenen kunnen de klachten goed worden behandeld. Soms is het noodzakelijk de pezen operatief te hechten als deze (deels) zijn gescheurd en fysiotherapie niet helpt.

Kapselontsteking

Rondom het schoudergewricht zit een dun kapsel, dat op verschillende plaatsen wordt versterkt door banden. Een ontsteking van het kapsel gaat aanvankelijk gepaard met veel pijn. Daarbij wordt de schouder stijver. We spreken dan van een ‘frozen shoulder’. De pijn en stijfheid verdwijnen vaak vanzelf. Dit kan tot drie jaar duren. Een ‘frozen shoulder’ is moeilijk te behandelen. Fysiotherapie kan helpen de pijn te dempen en de beweeglijkheid te vergroten.

Instabiliteit van de schouder

In de schouder bevindt zich een kraakbeenring, het labrum genoemd. Deze ring zorgt voor de stabiliteit van het gewricht. Als de schouder ‘uit de kom’ raakt, kan deze ring kapot gaan. Dat leidt tot een instabiel gewricht. Het labrum kan ook stuk gaan:

  • door veelvuldig en krachtig een bal te gooien (werpsporten);
  • door op de schouder te vallen;
  • door een plotselinge ruk aan de schouder door bijvoorbeeld van de trap te vallen waarbij men zichzelf poogt vast te grijpen.

Fysiotherapie helpt met gericht trainen van de schouderspieren om het schoudergewricht weer te stabiliseren waardoor een operatieve ingreep niet nodig is.

Vragen of direct een afspraak?

Behandelen of trainen? Een verwijzing is niet nodig. Bel (0182) 533 833 of maak online een afspraak.