Wat is de ziekte van Parkinson?
Het is een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in de hersenen (in de substantia nigra) beschadigt en afsterft. Daardoor kunnen de cellen geen dopamine meer aanmaken. En die chemische stof hebben we juist nodig om soepel te kunnen bewegen en onze lichaamsbewegingen onder controle te houden. Nare ziekteverschijnselen zijn het gevolg zoals:

  • trillen
  • moeilijk praten
  • stijve armen
  • stijve benen.

Hoe helpt onze fysiotherapeut u met de ziekte van Parkinson?
Nadat een neuroloog de ziekte van Parkinson heeft geconstateerd, kan een doorverwijzing naar de fysiotherapeut plaatsvinden. Een fysiotherapeutische behandeling kan helpen om zo goed mogelijk in het dagelijks leven verantwoord te kunnen blijven bewegen.

De fysiotherapeut helpt om weer makkelijker, zekerder en vrijer te gaan bewegen. Zo nodig helpt de fysiotherapeut bij het onderhouden of opbouwen van de conditie en zelfvertrouwen. Verder kan de fysiotherapeut aandacht besteden aan het trainen van dagelijkse activiteiten, zoals lopen en het opstaan uit een stoel.

Het doel van de therapie is het verbeteren of behouden van de zelfstandigheid en veiligheid. De adviezen, behandeling en begeleiding worden afgestemd op de situatie van de patiënt en hoe ver de ziekte van Parkinson zich ontwikkeld heeft. Wanneer nodig wordt de partner of verzorger bij de behandeling betrokken.

ParkinsonNet
Om de beste zorg te bieden, is Sandra de Klerk geschoold en aangesloten bij  ParkinsonNet. ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen van Parkinson-patiënten. Praktijken die geen lid zijn van ParkinsonNet krijgen geen vergoeding van de zorgverzekeraar voor de behandelingen van Parkinson-patiënten.

Uw fysiotherapeut voor de ziekte van Parkinson bij FysioVisiq:
Sandra de Klerk