Rugklachten
De meest voorkomende rugproblemen hebben te maken met een zware en ongelijkmatig verdeelde druk op de tussenwervelschijven. Er zijn verschillende benamingen voor klachten aan de rug;

Spit
Plotselinge rugpijn? Spit, officiële naam Lumbago, is een plotselinge lage rugpijn in de lendestreek. Die treedt meestal op na een verkeerde beweging of zware belasting van de rug. Daarbij ontstaat het gevoel dat de rug niet meer kan worden bewogen (de zogenaamde blokkade). De pijn blijft lokaal en straalt niet uit naar de benen.

Ischias
Wanneer een zenuw in de wervelkolom geprikkeld raakt, veroorzaakt dit pijn die kan uitstralen naar de benen. Vaak treden tintelingen op of zelfs krachtverlies. We spreken dan van ischias.

Hernia
Omdat een gezonde tussenwervelschijf oersterk is, kan ze een eenmalige overbelasting gerust aan. Maar een langdurige zware en eenvormige druk (bijvoorbeeld lang zitten of lang staan) kan tot ernstige beschadigingen leiden, zoals een scheur in de buitenring van de tussenwervelschijf. Als de kern van de schijf daardoor uitstulpt, is er sprake van een discus hernia. Dit kan zowel in de nek als in de rug ontstaan.